Wat is een permalink?

Wat is een permalink?
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  De permalink: Een term die je veel tegenkomt als je je verdiept in WordPress. Maar wat is het nu eigenlijk? Eenvoudig gezegd is het de url, ofwel het internetadres van een pagina of bericht. De term is een samenvoegsel van de woorden permanente link. In WordPress kun je de manier waarop permalinks worden weergegeven, aanpassen. Het is heel belangrijk dat je zoekmachine vriendelijke url’s maakt, om zo goed mogelijk geïndexeerd te worden door Google. Zorg dus dat je vooraf duidelijk inzichtelijk hebt hoe je jouw URL structuur gaat opbouwen.

  Hoe worden permalinks in wordpress opgebouwd?

  De permalinks kunnen op verschillende manieren getoond worden. Voor elk type website is een andere url-structuur noodzakelijk. Welke je kiest heeft eigenlijk voornamelijk met het type content te maken en of je een statische website hebt of dat er regelmatig blogartikelen gepubliceerd worden.

  De standaard WordPress permalink is echter niet zo heel mooi, namelijk ?p=123 achter je domeinnaam. Dit is geen schone url, zoals ze dit wel noemen. De notatie omschrijft niks over de content van de pagina of bericht en vertelt Google ook niks over de inhoud. Dit is nadelig voor zowel je bezoeker als Google. Hieronder een overzicht van hoe je de permalinks in WordPress kunt instellen.

  • 1. Eenvoudig
   https://basmartens.com/?p=123
  • 2. Jaar, maand, dag en naam
   https://basmartens.com/2020/12/11/voorbeeld-bericht/
  • 3. Jaar, maand en naam
   https://basmartens.com/2020/12/voorbeeld-bericht/
  • 4. Numeriek
   https://basmartens.com/archieven/123
  • 5. Berichtnaam
   https://basmartens.com/voorbeeld-bericht/
  • 6. Aangepaste structuur
   https://basmartens.com/%category%/%postname%/

  Datum in permalink

  Voor een nieuws website kan het interessant zijn om de datum van publicatie in de url te tonen. Zo weet Google en de bezoeker van de nieuwssite of het om een recent nieuwsartikel gaat of niet. Voorbeeld 2 en 3 hierboven tonen een voorbeeld van hoe een dergelijk adres eruit zou kunnen zien.

  Url van cornerstone artikelen

  Publiceer je voornamelijk cornerstone content, die longterm moet blijven scoren in de zoekresultaten van Google, dan moet je voorkomen dat er een datum notatie in de url’s getoond wordt. Korte en heldere omschrijvende permalinks direct achter je domeinnaam zijn dan het beste. Een permalink met de berichtnaam, zoals in voorbeeld 5, is dan voldoende.

  Categorieën in de url

  Gebruik maken van categorieën en subcategorieën in je url kan interessant om een bepaalde hiërarchie in content aan te brengen. Je loopt hiermee wel het risico dat je website urls te lang worden.

  Permalinks aanpassen

  Het aanpassen van de standaard permalinks (?p=123) is echt noodzakelijk en belangrijk. We willen een beschrijvende website url die al meer verteld over de inhoud van een pagina of over wanneer een bepaald blogartikel gepost is.

  Instellingen > Permalinks aanpassen

  Houd er rekening mee dat wanneer je de permalink aanpast van een bestaande pagina of een bestaand artikel de url die in de Google zoekresultaten is opgenomen niet meer klopt. Je zult de oude url moeten redirecten naar de nieuwe url om 404 errors te vermijden.

  Url aanpassen op pagina niveau

  Pagina’s > Pagina bewerken > Permalinks > URL slug

  Waarom zijn permalinks belangrijk?

  De WordPress Permalink of de url van een pagina of bericht is het adres waarop de pagina te benaderen is binnen je website. Deze url zal worden gebruikt als een bezoeker van je website een pagina wil delen op Social Media of in een blogartikel op zijn of haar eigen website. De url zal ook door Google opgenomen worden zodra een pagina geïndexeerd is in de zoekresultaten.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Als freelance webdesigner en WordPress specialist help ik je graag met ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van je WordPress website