Wat is een WordPress plugin?

Wat is een WordPress plugin
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  WordPress is nog steeds de meest gebruikte software om websites mee te bouwen. De software biedt vele mogelijkheden en elementen om je website te optimaliseren en f toe te voegen. Voor sommige functionaliteiten biedt het WordPress-thema echter zelf geen mogelijkheden, hiervoor kun je zogenaamde WordPress plugins installeren. In dit artikel wordt uitgelegd wat plugins zijn, waar ze voor dienen, hoe ze werken en hoe je de beste plugin kiest.

  WordPress plugins – betere prestaties en gebruiksgemak

  Plugins bieden extra functionaliteiten voor jouw website. Als er iets is dat het thema van jouw WordPress website niet zelf ondersteunt, kan het gebruik van plugins uitkomst bieden. Een WordPress plugin verbetert de prestaties en het gebruiksgemak van jouw website. Voor vrijwel alles wat je kunt bedenken, is er wel een plugin beschikbaar; van het tegenhouden van spam en het aanmaken van een gepersonaliseerd contactformulier tot het vormgeven van een betaalomgeving of een tool waarmee je direct zicht hebt op hoe het is gesteld met jouw SEO.

  Hoe werkt een plug-in?

  WordPress is zodanig ontwikkeld dat de gebruiker niet al te veel technische kennis nodig heeft om een professionele website te ontwikkelen. Kennis van coderen/programmeren is niet nodig. Hiervoor kun je namelijk plugins installeren. Die doen voor jou het ‘programmeerwerk’. 

  Plugins voegen extra code aan jouw WordPress website toe of overschrijven bepaalde code, waardoor je gebruik kan maken van vele extra functies, zonder dat je zelf aan de code van de website hoeft te gaan sleutelen.

  Waar moet je op letten bij het kiezen van een WordPress plugin?

  Als je een plugin op je website wilt installeren, is het belangrijk om eerst te bedenken wat je doel ermee is. Er zijn duizenden plugins beschikbaar, zowel gratis als betaald en met of zonder ondersteuning vanuit de ontwikkelaar. 

  Bij een gratis plugin is het van belang dat je goed bekijkt of deze wel echt gratis is. In veel gevallen heb je namelijk te maken met beperkte functionaliteit van de plugin en kun je pas na betaling gebruik maken van alle mogelijkheden. Het is echter een goede manier om te bekijken of de plugin past bij jouw doelstelling. Werkt het zoals jij wilt? Dan zou je kunnen overwegen om de betaalde versie aan te schaffen.

  Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een plugin, zijn de recensies van andere gebruikers. Op verschillende websites, maar ook in de WordPress plugin pagina, zijn vele recensies te vinden. Een plugin krijgt in de meeste gevallen een goede beoordeling als er ondersteuning wordt geboden en het ‘probleem’ waarvoor de plugin wordt aangeschaft effectief opgelost wordt. Lees dus altijd zorgvuldig de recensies van andere gebruikers door voordat je een plugin installeert.

  Daarnaast is het belangrijk dat een plugin op regelmatige basis updates verstrekt. Deze informatie kun je vaak achterhalen door de specificaties van de plugin door te nemen of de recensies te bekijken.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Als freelance webdesigner en WordPress specialist help ik je graag met ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van je WordPress website