Wat is WordPress?

Wat is WordPress?
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Iedereen die op internet surft heeft bewust of onbewust al eens kennis gemaakt met dit content management systeem. Maar wat is WordPress nu eigenlijk? Het is ‘s werelds meest gebruikte CMS dat inmiddels al meer dan 15 jaar bestaat. In deze 15 jaar heeft het CMS een enorme transitie doorgemaakt van basic blogplatform naar een volwaardig CMS om websites mee te onderhouden. Ook mijn eigen website, die je nu bezoekt, is uiteraard gemaakt met WordPress!

  WordPress wat is dat?

  Vrijwel iedere website die vandaag de dag ontwikkeld wordt, bevat een content management systeem om het beheerders van een website gemakkelijk te maken om content toe te voegen en aan te passen. Degene die een website onderhoudt hoeft geen uitgebreide kennis van HTML en stylesheets (CSS) te hebben en hoeft ook nooit ftp-inlog informatie te onthouden. Simpelweg inloggen in de backend van je WordPress website en je bent op ieder moment in staat iedere pagina of blogartikel naar je wensen aan te passen. Het toevoegen van nieuwe content, afbeeldingen en video’s behoort tot de basis functionaliteiten van WordPress. Overigens is het altijd handig om iets van HTML en CSS te weten.

  Ook voor web ontwikkelaars wordt een website maken met een CMS steeds eenvoudiger. WordPress maar ook Joomla en Drupal bevatten standaard veel handige functionaliteiten. Ook zijn bepaalde functionaliteiten eenvoudig toe te voegen, bijvoorbeeld door middel van het installeren van plugins. Ook de look and feel van de website is gemakkelijk aan te passen door een template te installeren en deze vervolgens te activeren. Bijna ieder CMS heeft een uitgebreid aanmeldsysteem voor beheerders of moderators en de mogelijkheid tot reageren op artikelen ter bevordering van de gebruikersinteractie.

  Hoe populair is WordPress?

  dit moment op de markt is. Ongeveer 30% van alle websites (ongeveer 1,24 miljard websites op het moment van schrijven) is uitgerust met dit krachtige content management systeem. WordPress is dan ook goed voor zo’n 60% van de gehele CMS-markt. Om maar meteen het verschil met Joomla en Drupal aan te geven. Het op één na populairste CMS is Joomla, met een CMS-marktaandeel van slechts 6,3 procent waarbij 3,2 procent van alle websites op Joomla draaien. Het marktaandeel van Drupal is 4,5 procent en 2,2 procent van alle websites in de wereld is met Drupal gemaakt. Je ziet dat WP er met kop en schouders bovenuit steekt. Overige content management systemen als SquareSpace, Wix, Blogger, OpenCart en Weebly nemen slecht enkele procentpunten voor hun rekening.

  Door wie wordt het gebruikt?

  Welke bekende bedrijven- en artiesten maken gebruik van dit website-beheersysteem? Hieronder heb ik een lijstje van 10 gerenommeerde bedrijven, artiesten en sporters geplaatst, die hun website in WordPress ontwikkeld hebben.

  Waarom WordPress gebruiken?

  Dit CMS is razend populair maar waarom zou je WordPress nu gaan gebruiken voor je website of weblog? Hieronder een overzicht van feiten die je zouden moeten overtuigen om de keuze voor WordPress te maken.

  WordPress is Gratis

  In tegenstelling tot veel andere content management systemen is WP 100% gratis en open source. Je zult dus voor het gebruik nooit hoeven te betalen. Er zijn echter altijd bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld een domeinnaam en hosting, wanneer je een website wilt beginnen. Naast een hele grote hoeveelheid gratis WordPress plugins en templates, zijn er ook betaalde varianten. Maar voor het CMS zelf en het gebruik ervan, betaal je dus helemaal niets.

  WordPress is makkelijk

  Wat een hele fijne bijkomstigheid is, is dat WordPress erg makkelijk in gebruik is. Onder andere hierom is het zo’n populair content managementsysteem. Waar andere systemen nog wel eens omslachtig zijn, is WP redelijk recht toe recht aan. Het installeren van dit CMS is voor iedereen relatief gemakkelijk en in een aantal minuten gerealiseerd. Je hebt geen technische kennis nodig hebt.

  WordPress Hulp is ruimschoots te vinden

  Mocht je er nu toch niet helemaal uitkomen, WordPress hulp is altijd makkelijk te vinden doordat er zoveel mensen gebruik maken van dit CMS. Op het WordPress forum kun je altijd met je vragen over WordPress terecht maar ook een zoekopdracht in Google levert vaak al vrij snel de gewenste antwoorden op. Uiteraard mag je jouw vragen ook aan mij stellen. Schroom niet om contact met me op te nemen als je er even niet helemaal uitkomt.

  WordPress is flexibel

  WordPress is heel gemakkelijk uit te breiden met extra functionaliteiten, zowel gratis als betaald en daarmee uitermate flexibel. Wil je bijvoorbeeld een webshop beginnen? WooCommerce is dan de gratis plugin waarnaar je op zoek bent. Wil je mooie formulieren maken voor je contactpagina of offertepagina, dan is Gravity Forms (betaalde plugin) in mijn optiek de beste optie. Wil je beter gevonden worden in de zoekmachines? Installeer dan de gratis Yoast SEO plugin. Uiteraard zijn er nog veel meer plugins en templates om extra functionaliteiten in WordPress genereren. Bekijk de WordPress plugins die ik gebruikt heb voor deze website.

  Tot slot

  Ik hoop dat ik de vraag “Wat is WordPress” met dit artikel heb kunnen beantwoorden. Mocht je nu nog vragen hebben over WordPress of specifieker WordPress installatie, WordPress plugins of templates, neem dan contact met mij op!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Als freelance webdesigner en WordPress specialist help ik je graag met ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van je WordPress website