Wat is Yoast SEO?

Wat is Yoast SEO?
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Gevonden worden in Google is wat we allemaal graag willen. Het komt maar al te vaak voor. Je hebt een mooie nieuwe WordPress website maar geen bezoekers. Je website wordt niet of nauwelijks gevonden in Google. Er zijn tal van manieren om de vindbaarheid positief te beïnvloeden. Maar de eerste stap is vrijwel altijd wordpress optimaliseren door het installeren van de Yoast SEO plugin voor WordPress. In dit artikel vertel ik je wat je allemaal met deze WordPress plugin kunt.

  Waarom Yoast SEO installeren?

  De Yoast seo plugin is een WordPress plugin die jou helpt met het analyseren en optimaliseren van je WordPress website ten behoeve van zoekmachine optimalisatie. Het is verreweg de meest gebruikt Seo-plugin van dit moment. Yoast is een Nederlands bedrijf, opgericht in 2008 door Joost de Valk, gevestigd in Wijchen. Yoast is gratis, extreem krachtig en betrouwbaar. Voldoende reden om deze seo-plugin standaard te installeren in mijn projecten. Overigens bestaat er ook de mogelijkheid te upgraden naar Yoast SEO Premium.

  Belangrijkste functies Yoast SEO plugin

  De gratis Yoast seo plugin bevat een aantal functies die heel erg nuttig zijn. Hieronder heb ik de belangrijkste voor je opgesomd. Ik zal later nog eens een uitgebreider “Yoast seo uitleg” artikel schrijven maar voor nu heb je een indruk van wat er allemaal kan.

  1. Invullen en aanpassen van metatags

  Heb je een artikel geschreven dan kun je de metatags nog toevoegen in de Yoast seo module. Metatags worden door Google geïndexeerde en zelfs weergegeven in de zoekresultaten snippets. De meta titel, meta omschrijving en de slug (seo-vriendelijke naam van een post, pagina, categorie of tag die in de url getoond wordt) van een pagina of post vertellen de potentiele bezoeker van je website al meer over de inhoud van deze pagina. Zonder de pagina of het blogartikel te bezoeken heb je aan eerste indruk van waar het over gaat. Daarnaast is het goed om je primaire keyword in deze metatags te zetten.

  seo titel slug meta beschrijving
  Metatags invullen Yoast SEO

  2. Google Preview

  Bij het invullen van de metatags in de Yoast module wordt er realtime een Google snippet getoond voor zowel desktop als mobiel. De Google snippet is het blokje dat getoond wordt in de Google zoekresultaten.

  Google snippet yoast seo
  Preview van Google snippet Yoast

  3. Focus keywords toevoegen

  In de Yoast seo tool is het mogelijk om een focus keyword toe te voegen. Zodra dit keyword ingevuld is, controleert Yoast voortdurend of je pagina of post niet over geoptimaliseerd is en of je het keyword wel voldoende gebruikt hebt in titels en in de url. Erg handig om een perfect SEO-waardig artikel te schrijven. Echter loop je het risico dat je allen nog maar met de groene bolletjes bezig ben, een soort van obsessie dus… ????

  4. XML sitemap

  Nadat je de WordPress SEO by Yoast hebt geïnstalleerd, wordt er automatisch een XML-sitemap gegenereerd. Zodra je nieuwe pagina’s, posts of producten toevoegt aan je website, worden deze automatisch opgenomen in deze sitemap.

  Een dergelijke XML-sitemap koppel je aan Google webmasters en Bing Webmaster Tools. Met de sitemap breng je de zoekmachines op de hoogte van wijzigingen in je website. Nieuwe content wordt daardoor geïndexeerd door Google en Bing. Overigens kun je de sitemap ook aanmelden bij Yahoo en Ask.

  5. Breadcrumbs

  Nog een interessante functie van de Yoast SEO plugin, is het broodkruimelpad. Hier heb je normaliter een extra plugin voor nodig, na installatie van Yoast dus niet meer. Met dergelijke breadcrumbs geef je een bezoeker van je website inzicht, in waar hij of zij zich bevindt. Het is tevens een manier om snel naar bovenliggende pagina’s te kunnen navigeren.

  6. Verbergen van pagina’s, posts en archives

  Soms wil je dat bepaalde pagina’s of berichten niet geïndexeerd worden door de zoekmachine. Je zou bijvoorbeeld bedankt pagina’s voor formulieren, algemene voorwaarden of bepaalde archieven niet zichtbaar willen maken in Google. In Yoast SEO heb je hier dus controle over!

  7. Social cards

  In Yoast kun je aangeven hoe jij je pagina of post wilt tonen in Facebook en Twitter. Zodra een bezoeker van je website een pagina of post deelt in deze social media kanalen wordt de afbeelding, titel en tekst getoond die jij hebt ingevuld bij het tabje “Sociaal”. In Yoast seo premium wordt er zelfs een preview van deze zogenaamde social cards getoond. Een handige functie, vind ik!

  8. Redirects

  Met een redirect kun je de url van bijvoorbeeld een oude (verwijderde) pagina doorverwijzen naar de url van een nieuwe pagina of bericht. Met een zogenaamde 301 redirect (permanent) of 302 redirect (tijdelijk) geef je aan Google aan dat een bepaalde pagina niet meer bestaat en er een eventueel een andere voor terug is gekomen. In de gratis Yoast SEO is zijn redirects niet mogelijk maar in de betaalde Yoast seo wel.

  Yoast SEO Premium

  Er bestaat zoals eerder gezegd ook een betaalde versie van deze seo plugin. Voor slechts 89 EURO per jaar heb je toegang tot Yoast SEO Premium met extra functies en toegang tot de Yoast SEO academy. Dit laatste kan erg interessant zijn als je nog niet heel veel kennis hebt over zoekmachine optimalisatie.

  Yoast SEO

  5 Alternatieven voor Yoast SEO

  Hoewel ik van mening ben dat er geen betere plugin bestaat om je website seo-technisch te optimaliseren, zijn er toch alternatieven voor Yoast. Enkele ervan heb ik zelf in een ver verleden nog wel eens gebruikt maar de laatste jaren ben ik toch behoorlijk trouw aan Yoast geweest. Hieronder zal ik een aantal SEO plugins opsommen die je voor de volledigheid toch ook eens zou kunnen bekijken.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Als freelance webdesigner en WordPress specialist help ik je graag met ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van je WordPress website