Wat is een uitgelichte afbeelding


[lwptoc]
Wat is een uitgelichte afbeelding

Een uitgelichte afbeelding (in het engels featured image of post thumbnail) is een omschrijvende afbeelding, die past bij het onderwerp van een artikel. Misschien kun je het ook wel de hoofdafbeelding noemen. De afbeelding kan worden gekoppeld aan een wordpress bericht, pagina of custom post type. Veel WordPress templates gebruiken deze afbeelding ook op berichtenpagina en archiefpagina’s. Voor zover het antwoord op de vraag: Wat is een uitgelichte afbeelding?

Hoe stel je de uitgelichte afbeelding in?

Maar waar kun je deze uitgelichte afbeelding instellen? Wanneer je een wordpress bericht bewerkt, kun je in de sidebar (aan de rechterkant) de afbeelding instellen door te klikken op de button “Uitgelichte afbeelding kiezen”. Vervolgens opent de media bibliotheek in een pop-up. Selecteer nu een afbeelding die je eerder hebt ge-upload of upload een een nieuwe afbeelding.

Waar wordt de deze afbeelding getoond?

De positie van de uitgelichte afbeelding is afhankelijk van de template. Maar meestal wordt deze afbeelding buiten en vooral boven een blogartikel getoond. Dit maakt de featured image gelijk belangrijk. Het is namelijk het eerste wat een bezoeker en lezer van een artikel in je wordpress website ziet. De afbeelding representeert vaak de inhoud van het artikel.

Uitgelichte afbeelding in een WordPress bericht
Uitgelichte afbeelding in een bericht

Er wordt ook vaak een miniatuur versie van de uitgelichte afbeelding gebruikt in een blogoverzicht of archiefpagina. De image vertelt je daar eigenlijk al meer over het artikel.

Uitgelichte afbeelding in de blogpagina en/of archiefpagina
Featured image in de blogpagina en/of archiefpagina

Het gebruik van featured images kan een bijdrage leveren aan de visuele identiteit van je website. Daarnaast omschrijven ze vaak de inhoud van artikelen. Het kiezen van de juiste afbeelding kan best nog wel eens een tijdrovend klusje zijn.

TIP: Een deel van mijn afbeeldingen voor WordPress download ik via elements.envato.com. Je kunt daar een abonnement afsluiten. Hiermee kun je onbeperkt afbeeldingen downloaden.

Het formaat

De afmeting van de uitgelichte afbeelding is wederom afhankelijk van de gebruikte template. Het formaat van de afbeelding is vaak in de template in te wijzigen. Zodra je een afbeelding upload worden de juiste formaten weggeschreven op de server en beschikbaar in je WordPress media bibliotheek.

Drie tips voor gebruik van uitgelichte afbeeldingen

Je kunt alle kanten op met de uitgelichte afbeelding. Maar aangezien het gebruiken van een featured image belangrijk is, zijn er wel zaken waar je vooraf even rekening mee moet houden.

  1. Zorg voor de juiste rechten van afbeeldingen (een account bij Envato helpt daarbij).
  2. Wees consistent in het gebruik van dergelijke hoofdafbeeldingen.
  3. Optimaliseer iedere afbeelding die je upload en gebruikt.

Tot slot

Zoals je in dit kennisbank artikel gelezen hebt, is de hoofdafbeelding van een artikel best wel belangrijk. Je weet nu wat het precies is en hoe je hem in kunt stellen. Een aspect dat ik nog niet belicht heb, de SEO waarde van deze afbeelding. Qua naamgeving kun je hier rekening mee houden. Plaats in de bestandsnaam het primaire zoekwoord. Ik zal hier in een artikel over WordPress seo nog wel op terug komen.

Meer artikelen in WordPress woordenlijst


Als freelance webdesigner en WordPress specialist help ik je graag met het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van je WordPress website
Informeer mij direct