WordPress traag? Tips om laadsnelheid te verbeteren

WordPress traag?
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Een snelle WordPress website is belangrijk! De laadtijd van een website bepaalt voor een deel of bezoekers je website vroegtijdig verlaten of niet. De gemiddelde bezoeker wordt steeds ongeduldiger en is al binnen enkele seconde weg als je een trage website hebt. Google hecht ook waarde aan een snelle website, de laadsnelheid is dus ook een ranking factor. In dit artikel ga ik uitleggen hoe je jouw website sneller kunt maken zodat je bezoekers niet meer hoeven te wachten.

  Wat is de laadsnelheid?

  De laadsnelheid of laadtijd van je website, is de tijd die het duurt voordat alle elementen van een webpagina geladen zijn in je webbrowser. Je kunt je voorstellen dat grote afbeeldingen, complexe scripts en stylesheets een langere laadtijd hebben. Des te sneller een webpagina laadt, hoe beter het is. In 2020 is een laadsnelheid tussen 0,5 en 2 seconden acceptabel. Is de laadsnelheid van je website trager dan 2 seconden dan verlies je bezoekers! In Google Analytics zul je zien dat het bounce percentage van een trage webpagina hoog is.

  Meten is weten!

  Om erachter te komen of je website traag laadt, kun je gebruik maken van diverse gratis online tools. Hieronder een overzicht van de door mijzelf gebruikte tools om de laadsnelheid van een website te meten.

  De meest relevante pagina om een snelheidstest mee te doen is veelal de homepage. Dit is voor veel online bedrijven standaard de meest bezochte pagina. Uiteraard ben je vrij om meerdere pagina’s te testen.

  Er schuilt echter een gevaar in het sneller maken van een website aan de hand van de testresultaten van Pagespeed Insights of Pingdom Tools. Het gevaar dat je te veel tijd en energie spendeert aan het behalen van een zo hoog mogelijke score. Pagespeed Insights genereert namelijk een score van 0 tot 100. Een 100% score is zeker mogelijk maar Google zelf haalt op het moment van schrijven een 95% score voor mobiel. Om 5% meer te scoren moet je zoveel doen dat het niet opweegt tegen het voordeel dat je ervan ervaart.

  Hoe verbeter je de laadsnelheid van een website?

  Een verbetering van de laadsnelheid van je website is van vele factoren afhankelijk. De ene aanpassing heeft meer effect op de laadtijd dan de ander maar hieronder vind je de 10 tips die de laadtijd van je WordPress website positief zullen beïnvloeden.

  Tip 1: Goede en stabiele hosting

  Je WordPress website wordt gehost bij een zogenaamde hostingprovider. Een dergelijke hostingpartij biedt vaak een drietal verschillende hostingoplossingen aan. Namelijk Shared hosting, VPS (Virtual Private Server) hosting en dedicated hosting.

  Shared hosting betekend dat er meerdere websites op een server staan. Deze vorm van hosting is verreweg het meest gebruikt voor standaard WordPress websites. Het komt vaak voor dat een hostingprovider te veel websites op een server plaatst waardoor de server traag wordt. Dit heeft dan een negatieve invloed op de laadsnelheid van je website.

  Een VPS is een fysieke server die wordt opgedeeld in een aantal kleinere virtuele servers. Hierdoor staan er vaak minder websites op een server wat ten goede komt aan de laadtijden van je website.

  Een dedicated server wordt vaak ingezet voor grotere websites met grote bezoekersaantallen. Een dergelijke server is snel wat een noodzakelijke snelle laadtijd ten gevolg heeft.

  Om erachter te komen hoe snel je hostingserver is zul je even wat onderzoek moeten doen door je huidige hostingprovider onder de loep te nemen. Check gelijk even waar de server fysiek staat. Indien de doelgroep van je website zich in Nederland bevindt, is het aan te raden dat je website wordt gehost op een server die in Nederland staat. Overigens zijn er buitenlandse hostingproviders met Nederlandse servers.

  Uiteindelijk is de reactietijd van de webserver belangrijk voor de laadsnelheid van een WordPress website. De reactietijd zal in ieder geval gereduceerd moeten worden tot minder dan 200ms.

  Tip 2: Gebruik recente PHP-versie

  PHP (Hypertext Preprocessor) is een scripttaal die bedoeld is om webservers dynamische webpagina’s te creëren en de programmeertaal waarmee WordPress ontwikkeld is.

  Draait er op jouw webserver een verouderde versie van PHP dan laat je onnodig snelheid liggen. Op het moment van schrijven zitten we al op PHP 7.4, welke significant sneller, stabieler en veiliger is dan PHP 5.6 tot en met 7.1.

  Ga je een nieuwe WordPress website online zetten? Kies dan voor een hostingprovider die de laatste versie van PHP ondersteunt. Heb je al een website, onderzoek dan welke PHP-versie je huidige hostingpartij geïnstalleerd heeft. Is deze versie verouderd, stap dan over naar een nieuwe hostingprovider.

  Tip 3: Optimaliseer je afbeeldingen

  Afbeeldingen en video dragen bij aan de uitstraling van je website en zullen je content versterken. Echter, kunnen ze ook averechts werken. Als je afbeeldingen te zwaar zijn dan resulteert dit in een trage WordPress website. Het is dus belangrijk dat je afbeeldingen niet “zomaar” uploadt naar je mediabibliotheek maar dat je aandacht besteedt aan de juiste afmetingen.

  Afbeeldingen optimaliseren
  WordPress Mediabibliotheek

  WordPress heeft een functie om een geüploade afbeelding automatisch te schalen en in verschillende afmetingen op te slaan. Het gebruik hiervan vergt echter enige technische kennis en dit dient vooraf ingesteld te worden.

  Je kunt afbeeldingen ook verkleinen en schalen in de WordPress mediabibliotheek, voordat je een afbeelding plaatst in een artikel of pagina. Ben je handig met Photoshop en/of Sketch dan zou je afbeeldingen natuurlijk kunnen verkleinen en schalen op je eigen computer voordat je ze uploadt naar je website.

  Plugins om afbeeldingen te optimaliseren

  Daarnaast zijn er nog diverse plugins die handig zijn bij het verkleinen en optimaliseren van afbeeldingen. Deze plugins helpen je met compressie, afmetingen, bestandsformaten en responsiveness. Sommige plugins zijn zelfs al in staat om afbeeldingen om te zetten naar WebP (uit te spreken als Weppie en ontwikkeld door Google) en dit formaat afbeelding ook weer te geven in je website. Binnenkort zal ik een artikel wijden aan de nieuwe bestandsformaat WebP. Hieronder een overzicht van veelgebruikte plugins om je afbeeldingen te optimaliseren.

  Tip 4: Maak gebruik van Lazy Loading

  Lazy loading is een optimalisatie techniek waarbij initieel alleen zichtbare content wordt geladen. Na scrollen wordt de rest van de afbeeldingen, reacties, video’s of nieuwsberichten geladen zodra je in de buurt komt van deze content. Lazy loading zorgt er dus voor dat een website niet in één keer helemaal geladen hoeft te worden. Websites met blogartikelen die heel veel comments bevatten en websites met veel afbeeldingen hebben veel profijt van Lazy Loading.

  Lazy loading plugins

  Lazy loading voor afbeeldingen is een standaard functionaliteit van de Premium plugin WP Rocket.

  Tip 5: Gebruik caching

  Het tijdelijk opslaan van vaste elementen van je website, om deze vervolgens snel en makkelijk te kunnen inladen, wordt caching genoemd. Als je een website pagina oproept dan wordt in eerste instantie alle onderdelen ingeladen. Het is dan handig dat vaste elementen zoals bijvoorbeeld je logo niet telkens opnieuw ingeladen hoeft te worden. Het logo wordt lokaal opgeslagen waardoor bij een volgend bezoek het logo vanaf je eigen computer ingeladen wordt in plaats vanaf de webserver. Dit kan significant voordeel opleveren wat betreft de laadtijd van je website.

  WProcket instellen
  Caching in WP Rocket

  Soorten cache / caching

  Caching kan op verschillende niveau’s toegepast worden en er zijn dan ook diverse soorten caching. Zonder te diep op de materie in te gaan, hieronder een overzicht van de verschillende soorten caching!

  • Pagecache
  • Browsercache
  • Database caching
  • HTTP reverse proxy caching

  Ik zal binnenkort een blogpost schrijven, waarin ik dieper in zal gaan op de verschillende soorten caching voor je WordPress website.

  Caching plugins

  Er zijn diverse caching plugins waarmee je de caching van je WordPress website kunt instellen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar WP Rocket maar ook WP Super­cache en W3 TotalCache zijn goede plugins. De twee laatstgenoemde vind ik persoonlijk wat moeilijker in gebruikt en vergt net wat meer technische kennis.

  Tip 6: Verwijder onnodige redirects

  Een redirect is een verwijzing van specifieke url binnen je website naar een andere url. Als je bijvoorbeeld de teampagina wilt samenvoegen met de over ons pagina dan kun je de url van oude teampagina redirecten naar de nieuwe over ons pagina. Hier is niks mis mee!

  Het gaat fout als er bijvoorbeeld een jaar later nog een redirect aangemaakt wordt van de over ons pagina naar een nieuwe algemene bedrijfspagina. In deze situatie stapelen de redirects zich op en dit zal een negatieve impact hebben op de laadsnelheid van je website. Voorkom onnodige redirects!

  Tip 7: Optimaliseer en minimaliseer je html, Javascript en stylesheets

  De laadtijd van je WordPress website wordt voor het grootste gedeelte bepaald door het downloaden van afbeeldingen, stylesheets en scripts. Voor elk element wordt een HTTP-verzoek gedaan. Het is belangrijk om het aantal http-verzoeken tot een minimum te beperken. Ook de bestandsgrootte van de desbetreffende elementen zo klein mogelijk maken draagt bij aan snellere laadtijden.

  Verklein en combineer bestanden

  Het aantal http-verzoeken kunnen we verkleinen door bestanden te combineren. Als je bijvoorbeeld drie verschillende CSS-bestanden inlaadt, dan zou je kunnen overwegen om deze bestanden samen te voegen. In plaats van drie HTTP-verzoeken, is er dan nog maar eentje over. Als je deze CSS-file dan ook nog comprimeert, dan zal de bestandsgrootte ook kleiner zijn.

  Een plugin die ik persoonlijk heel erg prettig vind om stylesheets en Javascript te verkleinen en samen te voegen is WP Rocket. Deze plugin helpt je ook met caching en in combinatie met Imagify zal het ook je afbeeldingen verkleinen. Een plugin die ik zeker aanraad dus!

  Tip 8: Reduceer het aantal fonts

  Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van zogenaamde webfonts. Google Fonts en Adobe Typekit zijn populaire diensten waar je toegang hebt tot duizenden gratis webfonts. Deze webfonts dragen zeker bij aan creativiteit van je website maar zullen een vertragende werking bij het laden van je website. Helemaal als je meerder webfonts gebruikt.

  Behoeft je website niet per se een hip en modern lettertype dan zou je kunnen overwegen om een standaard lettertype te gebruiken. Dit zijn lettertypes die standaard op je computer of telefoon geïnstalleerd zijn. Om dergelijke lettertypes te tonen hoeft er dus niks gedownload te worden.

  Je zult een afweging moeten maken of je voor snelheid of uitstraling gaat bij de keuze tussen webfonts of standaard lettertypes.

  Tip 9: Gebruik niet te veel plugins

  Tegenwoordig is overal wel een WordPress plugin voor te vinden. WordPress plugins zijn een hele krachtige toevoeging aan WordPress maar kunnen ook de laadsnelheid van je website negatief beïnvloeden. Plugins kunnen je website vertragen!

  Bij de installatie van elke plugin, voeg je extra code toe aan je WordPress website. In veel gevallen gaat het om relatief weinig code, bijvoorbeeld de opmaak van je website of onderdelen ervan. Maar er zijn ook plugins die een flinke hoeveelheid code aan je WordPress website toevoegen in de vorm van complexe scripts (Javascript en jquery) voor extra functionaliteiten.

  Plugins kunnen ook nog omvangrijker zijn en volledige applicaties zijn binnen WordPress. WooCommerce en Gravity Forms zijn hier goede voorbeelden van. Echter, zijn dit plugins die door gerenommeerde bedrijven ontwikkeld zijn. Ze worden met grote regelmaat geüpdatet, daarbij wordt ingezet op optimalisatie van laadsnelheden en schone veilige code.

  Maar helaas zijn er ook plugin ontwikkelaars die het niet zo nauw nemen. WordPress mag dan stabiel, betrouwbaar en veilig zijn, veel plugin ontwikkelaars hebben geen professioneel team achter zich waardoor een hoge kwaliteit niet vanzelfsprekend is. Plugins kunnen dus ook slechte (vertragende) code bevatten.

  Plugins kunnen de laadtijd van je website dus zeker beïnvloeden. Mijn advies is om niet te veel plugins te installeren. Wees uiterst selectief! Doe gedegen onderzoek naar de makers van de plugins en lees de reviews van degene die de plugin al hebben geïnstalleerd. Overweeg om voor premium plugins te kiezen in plaats van gratis plugins.

  Tip 10: Gebruik een Content Delivery Netwerk (CDN)

  Het gebruik van een content delivery network (CDN) zoals bijvoorbeeld CloudFlare en Amazon CloudFront zal zeker bijdragen aan het sneller maken van je website. Een CDN is een netwerk van servers verspreid over de wereld die de assets van je website hosten en zo efficiënt mogelijk serveren, waardoor je eigen webserver ontlast zal worden.

  Doordat, de soms wel honderden, servers van een content delivery netwerk over de hele wereld verspreid staan, worden assets geladen vanaf een server die het dichts bij de bezoeker van je website in de buurt is. Hierdoor worden laadtijden gereduceerd tot een minimum. De fysieke afstand van de websitebezoeker ten opzichte van de CDN-server beïnvloedt de laadtijd van een website in positieve zin.

  Conclusie

  Dit is natuurlijk een hele waslijst maar een snelle WordPress website is belangrijk! Sommige optimalisaties zijn makkelijker dan de ander maar je kunt er eigenlijk zelf al vrij snel mee aan de slag. Je zult merken dat als je stappen gaat maken, je bezoekers langer op je site blijven, Google je WordPress website beter gaat indexeren en je meer resultaat gaat halen uit je website, in de vorm van een hogere conversie.

  Mocht je er nu helemaal niet uitkomen en een prangende vraag hebben, voel je vrij om je vraag te stellen hieronder in de comments. Uiteraard mag je contact met me opnemen via mijn contactformulier.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.