6 redenen om geen premium WordPress themes te gebruiken

5 redenen om geen premium WordPress themes te gebruiken
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Een WordPress theme is nodig om een WordPress website een “gezicht” te geven. Een template installeer je in WordPress en is eigenlijk gereedschap om de layout en het ontwerp van een website aan te passen. Er bestaan drie soorten templates. Gratis themes, Premium WordPress themes en zogenaamde maatwerk templates. Premium themes zijn enorm in trek maar in dit artikel ga ik je 5 redenen geven om er geen gebruik van te maken.

  Wat zijn premium WordPress themes?

  Wat gratis wordpress templates zijn, spreekt redelijk voor zich. Via de WordPress template directory zijn inmiddels 3919 gratis templates beschikbaar voor WordPress en ze kosten je helemaal niks. Er kleven echter veel nadelen aan het gebruik van zogenaamde Free WordPress themes maar daarover in een later artikel meer. Maar wat is een premium WordPress templates nou eigenlijk?

  Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig. Eigenlijk kun je stellen dat wanneer het woord premium voor een template of een plugin staat, je ervoor moet betalen. Voor een relatief klein bedrag, tussen de 40 en 65 euro, koop je als het ware een licentie voor het gebruik van een WordPress template. Na betaling heb je vaak één jaar recht op support en hulp door de professional die de theme heeft gebouwd. Een aantal grote aanbieders van premium templates zijn Themeforest, Elegant Themes (Divi) en Template Monster

  Nadelen premium WordPress templates

  Premium- of commerciële WordPress templates zijn zeker beter dan een gratis template, mede doordat deze templates door professionals zijn ontworpen en ontwikkeld. Vaak bevatten ze veel meer functionaliteiten zoals bijvoorbeeld sliders, pagebuilders, shortcodes, woocommerce integratie, lidmaatschap modules en custom widgets. Echter kleven er veel nadelen aan het gebruik van Premium WordPress themes. Hieronder volgen 6 redenen waarom je geen Premium WordPress templates zou moeten installeren.

  1. Een premium WordPress theme is vaak extreem traag

  Zoals je wellicht weet is de laadsnelheid van je website enorm belangrijk. Je bezoekers zijn gebaat bij een snelle website maar ook Google hecht er veel waarde aan. Snellere websites worden nu eenmaal beter gevonden in de Google zoekresultaten. WordPress optimaliseren op het gebied van snelheid is dus noodzakelijk.

  6 nadelen premium themes
  Extreem lage score voor “The7”, een populaire WordPress template

  Een premium WordPress theme bevat vaak veel functionaliteiten die in veel gevallen lang niet allemaal gebruikt worden. Hierdoor wordt er veel code gebruikt en stylesheets en scripts ingeladen om je WordPress website te laten functioneren. Dit zorgt voor een trage WordPress website.

  Vrijwel geen enkele premium template scoort hoog in Google PageSpeed Insights. Sterker nog, het merendeel behaalt een bedroevend lage score voor zowel de mobiele als de desktopversie. Check in ieder geval de pagina snelheid als je toch kiest voor een betaalde WordPress template.

  Enkele templates slagen echter wel voor de speedtest.

  2. Veel functionaliteiten maar vaak net niet de juiste

  Premium WordPress templates bevatten in de meeste gevallen veel functionaliteiten. Mede doordat de concurrentie moordend is. Template ontwikkelaars proberen er meer en meer functionaliteiten in te stoppen om de concurrentie maar voor te blijven. Het principe “value for money” of “veel voor weinig” is hier van toepassing. Een template met heel veel mogelijkheden wordt nu eenmaal vaker aangeschaft en is commercieel dus interessanter.

  Doordat er zoveel kan met een template is het lastig om een geschikte template te vinden. Het gaat je dus veel tijd kosten om uit te zoeken wat een bepaalde theme wel en niet kan. Vind je bijvoorbeeld een template met een bepaalde slider of pagebuilder waar je ervaring mee hebt, zit er weer geen Woocommerce integratie in. Dat terwijl je op termijn ook fysieke producten wil gaan verkopen. Verder zoeken dus!

  3. Aanpassingen en nieuwe functionaliteiten toevoegen is vaak lastig

  Door de complexiteit van premium templates is het vaak lastig om nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Met behulp van WordPress plugins kun je extra functies toevoegen. Het komt helaas maar al te vaak voor dat na installatie van een bepaalde plugin, de WordPress website niet meer werkt. Een conflict dus tussen de premium theme en de geïnstalleerde plug-in.

  Een maatwerk oplossing zou in bovenstaande situatie of als er geen geschikte plug-in te vinden is, een keuze kunnen zijn. Maar menig WordPress specialist waagt zich daar niet aan. Aanpassingen maken in de code van iemand anders, is wat ontwikkelaars niet graag doen.

  Als een opdrachtgever er toch voor kiest om een website te laten ontwikkelen op basis van een premium template, dan adviseer ik altijd om vooraf de beperkingen in te schatten. Dus te kijken of alle wensen ook daadwerkelijk met de template, eventueel met gebruik bepaalde plugins, te verwezenlijken zijn. Zo niet, dan is een maatwerk WordPress website laten maken de enige oplossing.

  4. Meer mogelijkheden betekent meer uitzoeken en leren

  Hoe meer functionaliteiten een Premium WordPress template heeft, hoe meer jij je ook zult moeten verdiepen in de werking ervan. Veel premium WordPress sjablonen zijn uitgerust met zogenaamde WordPress site builders. Een aantal bekende sitebuilders zijn Visual Composer, Divi Builder, Beaver Builder, SiteOrigin Page Builder en Elementor. Dit zijn op zich handige tools maar vergen best wel wat kennis en soms zelfs vormgeving skills. Ondanks dat je webbouwer vermoedelijk een aantal sjablonen voor je aanmaakt waarmee jij je pagina’s kunt maken en vullen, zul je daar toch echt tijd en energie in moeten steken. Hier moet je maar net zin in hebben en vooral tijd.

  5. Compatibiliteitsproblemen

  De meeste premium themes bieden ondersteuning voor plug-ins zoals bijvoorbeeld WooCommerce (webshop toepassing), BuddyPress (community website), Memberpress (lidmaatschapsplug-in) en WPML (meertaligheid van je website). Echter komt het nogal eens voor dat na het toevoegen van een dergelijke plugin, een WordPress website niet meer goed werkt. Je zult WordPress hulp van een expert moeten inschakelen of je WordPress website opnieuw installeren.

  6. Een premium WordPress theme is niet uniek

  Nog een reden om niet over te gaan tot de aanschaf van een premium WordPress theme is dat de template aan veel meer mensen/ondernemers is verkocht. Je kunt het logo van je onderneming toevoegen en het kleurenpallet veranderen naar de huisstijl van je onderneming. De gebruikte template blijft herkenbaar en je loopt het risico dat een bezoeker van je in de veronderstelling is, je website al eens bezocht te hebben. Voor een kleine lokale ondernemer niet het grootste probleem maar voor grotere bedrijven/brands met een eigen product en serieuze marketing campagnes wel.

  Voordelen Premium WordPress themes

  Maar er zijn toch ook wel voordelen zul jij je afvragen… Toch kan de keuze voor premium WordPress templates ook voordelen hebben.

  • Groot aantal templates beschikbaar
  • Veel verschillende aanbieders van templates
  • Lage kosten voor de aanschaf van een template
  • WordPress website snel online
  • Veel standaard functionaliteiten
  • Veel design mogelijkheden
  • In ieder geval vaak een jaar support

  Conclusie

  Premium WordPress themes zijn prima te gebruiken als je snel en goedkoop een website of blog wil beginnen. Voor veel kleine bedrijven of weblogs is het niet heel gek om te starten met een premium template. Echter denk ik, dat als je groter wordt en serieuze marketing budgetten tot je beschikking hebt, maatwerk WordPress een veel betere keuze is. Kies in ieder geval nooit voor gratis themes!

  Mocht je twijfelen of je voor een premium theme of maatwerk moet gaan, neem gerust vrijblijvend contact met mij op via Whatsapp of mijn contactpagina. Ik kan dan voor je inventariseren wat je wensen zijn en je adviseren welke keuze het beste voor jou en/of je onderneming is. Je mag me natuurlijk ook bellen.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.