Wat kost een WordPress website?

Wat kost een WordPress website?
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  De vraag die mij erg vaak gesteld wordt is: “Wat kost een WordPress website nou…?” Deze vraag is natuurlijk volkomen terecht maar het antwoord is net wat meer omvattend en vergt enige toelichting. De WordPress kosten zijn namelijk afhankelijk van velen factoren en vooral van je wensen en verwachtingen. In dit artikel wil ik je laten zien waar de kosten voor een WordPress website over het algemeen door bepaald worden.

  Zelf doen of uitbesteden?

  Een hele belangrijke eerste factor die bepalend is voor wat een WordPress website kost, is of je alles zelf gaat doen of dat je een WordPress specialist inhuurt om de werkzaamheden voor je uit te voeren. Op het eerste oog lijkt uitbesteden duurder maar in de praktijk is het vaak anders. Ik zal hier later in dit artikel op terug komen.

  Waar zijn WordPress tarieven van afhankelijk?

  Zoals ik in eerdere artikelen al schreef is WordPress een zeer populair en gratis content management systeem. Interessant dus voor mensen die hobby-matig een website willen beginnen. Ook voor startende ondernemingen en zzp-ers is het een makkelijke stap om voordelig een WordPress website te maken.

  Voor WordPress zelf hoef je niks te betalen maar er zijn toch kosten waar je rekening mee moet houden. Denk aan bijvoorbeeld de hosting van je website en een domeinnaam. Maar ook als je een premium theme wilt gebruiken zul je hier kosten voor moeten maken.

  Hosting en domeinnaam

  Een hostingpakket met een daaraan gekoppelde domeinnaam zijn noodzakelijk als je een WordPress website wilt gaan beginnen. De kosten hiervoor vallen relatief mee maar je ontkomt er niet aan. Je moet rekening houden met een bedrag tussen de €30 en €40 per jaar voor een domeinnaam en een basic hostingpakket. Wil je “betere” geoptimaliseerde WordPress hosting, dan zullen je jaarlijkse wordpress kosten iets hoger zijn.

  Is je WordPress hosting geactiveerd en is je domeinnaam eraan gekoppeld dan kun je aan de slag met je website. Indien je voldoende kennis van WordPress hebt kun je een template installeren en gewenste plugins om bepaalde functionaliteiten te realiseren. Heb je geen of weinig kennis dan zul je tijd moeten gaan investeren in hoe WordPress werkt. Dit zou je in dit geval als een WordPress kostenpost kunnen zien…

  Gratis template of Premium Theme?

  Een WordPress template of thema is de grafische interface van je website die min of meer los staat van je WordPress installatie. Bepaalde functionaliteiten en de stijl van je website worden ermee gegenereerd en aan de voorkant van je website getoond. Het bepaald hoe je website eruit komt te zien.

  Gratis template

  Een deel van de kosten van een WordPress-site worden dus bepaald door de keuze voor een gratis template of een premium theme. Het mag voor zich spreken dat een gratis template je helemaal niks kost. Het aanbod van deze gratis themes is groot maar er kleven nadelen aan het gebruik ervan. Gratis templates worden vaak minder goed onderhouden door de ontwikkelaars ervan en daarmee kan de WordPress veiligheid in het geding komen.

  Qua functionaliteiten en uitstraling ontbreekt er vaak het één en ander aan. Precies wat jij nodig denkt te hebben of hoe het eruit zou moeten zien, krijg je niet voor elkaar. Dit kan tot frustratie leiden en een reden zijn om toch een betaalde premium template aan te schaffen en dus kosten te maken.

  Premium theme (betaalde template)

  Kort gezegd is een premium template een template waarvoor je moet betalen. Wat kost een WordPress website als je een premium template gebruikt, vraag je je af Dit verschilt nogal! Een premium template kost grofweg tussen de €50 en €100 per jaar. Hier krijg je dan ook wel meer functionaliteiten voor en het ziet er net wat professioneler uit.

  Dergelijke templates zijn altijd in ontwikkeling en je ontvangt dan ook regelmatig updates. Daarnaast wordt er support geleverd. Mocht je technische vragen hebben over de template en de werking ervan, dan kun je die stellen.

  Qua mogelijkheden is een premium template vaak veel uitgebreider dan een gratis theme. Vaak is er al een integratie van Woocommerce aanwezig en zijn pagina’s en posts te onderhouden met behulp van een zogenaamde “page builder” zoals bijvoorbeeld WPbakery of Elementor Pro.

  Aanbieders Premium templates

  Een WordPress website starten met een premium template is wat mij betreft een prima manier om te beginnen. Echter kleven er ook nadelen aan het gebruik van een premium template. Heel belangrijk om te weten is, dat veel van deze templates er fantastisch uitzien maar extreem trage laadtijden hebben. Aangezien de laadsnelheid een belangrijke rankingfactor is voor Google, is het wel iets om bij stil te staan.

  Plugins

  Extra functionaliteiten in WordPress worden meestal toegevoegd middels WordPress plugins. Er zijn op het moment van schrijven 57.886 plugins te downloaden in WordPress.

  Gratis plugins

  Heb je een contactformulier nodig of wil je bijvoorbeeld een Facebook code toevoegen aan je website dan bestaan hier gratis plugins voor. Soms heb je wat technische kennis nodig om ze te installeren en te implementeren en kost het jou wellicht best wat tijd. Besteed je dit uit dan brengt dat WordPress kosten met zich mee maar per saldo zul je er dan minder tijd mee kwijt zijn. Dit ligt overigens ook wel aan de WordPress tarieven van de WordPress specialist aan wie je het uitbesteedt.

  Premium plugins

  Veel WordPress plugins worden gratis aangeboden met beperkte functionaliteiten. Dergelijke plugins hebben dan naast een gratis versie ook een zogenaamde “Pro” versie. Na aanschaf van deze “Pro” versie, heb je toegang tot meer functies en instellingen. Over de kosten van deze premium plugins is weinig te zeggen, ze lopen nogal uiteen. Er bestaan plugins die een paar tientjes kosten maar ook duurdere van enkele honderden euro’s.

  Hieronder een lijstje van door mijzelf gebruikte Premium plugins die in sommige gevallen bijna onmisbaar zijn.

  WordPress onderhoud

  Een belangrijk en vaak onderschat aspect van een WordPress website maken, is het onderhouden ervan. Ik bedoel daarmee het uitvoeren van WordPress updates en back-ups, de beveiliging en het opschonen van de database. Dit zou je prima zelf kunnen maar het kost je tijd en het vergt enige vorm van discipline. Je zult dit echt maandelijks moeten inplannen. Dit WordPress onderhoud is natuurlijk uit te besteden maar brengt dan extra kosten voor WordPress met zich mee.

  Conclusie

  De allerbelangrijkste conclusie die je kunt trekken is dat je eigenlijk relatief goedkoop zelf een WordPress website kunt beginnen. Maak je gebruik van een gratis template en gratis plugins dan bedragen de WordPress kosten maximaal tussen de €30 en €40 per jaar. Echter moet je je afvragen hoeveel tijd het je gaat kosten om zelf een website te maken. Uitbesteden aan een WordPress professional kost geld maar daar staat een bepaalde mate van professionaliteit en kwaliteit tegenover. Ook zul je sneller tot het gewenste eindresultaat komen. Jouw tijd kost tenslotte ook geld.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Als freelance webdesigner en WordPress specialist help ik je graag met ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van je WordPress website